STAP EEN:
HAAL DE WOOFER UIT DE KAST.


Neem de juiste schroevendraaier en haal de woofer uit de kast. Pas op dat je niet per ongeluk de woofer beschadigt! Maak de kabels los van de woofer en markeer de polariteit van de kabels. Het is heel belangrijk dat de kabels weer op dezelfde wijze worden aangesloten na de operatie. Als je de kabels moet 'los solderen' pas dan op dat je de terminals niet teveel verhit.
STAP TWEE:
VERWIJDER SIERRAND


Als de speaker is voorzien van een sierrand dan moet die worden verwijderd. Een scherp mes kan hierbij helpen. Werk langzaam en nauwkeurig en pas op dat je de woofer niet beschadigt. Werk altijd 'van de woofer af'. Als je voorzichtig werkt is de sierrand vaak te hergebruiken. De sierrand heeft alleen een visuele functie, je kunt de sierrand na het plaatsen van de nieuwe randen gerust weglaten.
STAP DRIE:
VERWIJDER DE OUDE RAND


verwijder voorzichtig de oude rolrand. 'Schraap' met een 'Stanley mes' de woofer en het frame schoon. Werk rustig, nauwkeurig en voorzichtig. Pas met name op bij het schoonmaken van de rand van de woofer.
Probeer de oppervlakten zo schoon mogelijk te krijgen. Het frame van de woofer moet 100% schoon zijn, anders zal de lijm niet helemaal goed hechten. Voor het woofer membraan is dat vaak lastig te bereiken. Verwijder zoveel mogelijk zonder de woofer te beschadigen.
Pas op de oude foam resten! Deze kunnen vervelende vlekken veroorzaken! Maak het metalen frame schoon met alcohol of een andere ontvettingsmiddel.
STAP VIER:
LIJM DE RAND OP DE WOOFER.


Breng lijm aan op de nieuwe luidsprekerrand en verspreid het. Breng ook lijm aan op de woofer. Zorg dat de lijm op de woofer niet 'uitloopt'. Breng de nieuwe luidsprekerrand aan midden op de woofer. Druk zachtjes aan. Neem de tijd, werk langzaam en nauwkeurig.
Het verdient aanbeveling om een 'ring' te gebruiken (bijvoorbeeld een pan / schaal) die je op de rand kunt leggen die continu druk uitoefent. Op die manier krijg je een perfecte hechting van de lijm. Professionals gebruiken hiervoor cirkelvormige mallen die ze op de gelijmde rand leggen met daarop iets van gewicht. (Zorg dat het gewicht niet te groot is - 500 gr. is veelal meer dan voldoende....) Soms moet de rand achter de conus gemonteerd worden.
STAP VIJF:
CENTREER DE WOOFER.

 

 

 

 

 

Het centreren van de woofer lijkt misschien een lastige klus, met onze handleiding centreert u iedere woofer probleemloos zonder de stofkap te verwijderen!
Nodig hiervoor:

  • vier knijpers
  • lijm
  • blokjes (indien opstaande rand van frame)

U moet eerst de foamrand op de konus gelijmd hebben.

Werkwijze:

Stap 1: centreren op de 'horizontale as':

Plaats een knijper aan de rechterzijde van de woofer
Plaats een knijper aan de linkerzijde van de woofer
Druk de woofer aan de linkerkant in, voel......
Druk de woofer aan de rechterkant in, voel.....

Loopt de woofer aan de linkerkant eerder aan dan aan de rechterkant dan zit de boel scheef! Trek de woofer aan de rand dan iets naar rechts (van de aanlopende kant af!) en zet de rand weer wast met de knijpers. Dit geldt ook andersom (rechts aanlopen: naar links trekken).
Druk de woofer opnieuw aan beide kanten in. Herhaal dit tot de woofer zowel aan de linker- als aan de rechterkant 'vrij loopt'. De woofer is nu op de horizontale as gecentreerd. Zorg dat deze knijpers vanaf nu op hun plaat blijven.

Stap 2: centreren op de 'verticale as':

Plaats een knijper aan de bovenzijde van de woofer
Plaats een knijper aan de onderzijde van de woofer
Druk de woofer aan de bovenzijde in, voel.....

 

Druk de woofer aan de onderzijde in, voel.....

Handel als bij de eerdere centrering: loopt de woofer aan de bovenkant eerder aan dan aan de onderkant: trek de woofer aan de rand dan iets naar onder (van de aanlopende kant af!) en klem de rand opnieuw vast! Druk de woofer opnieuw aan beide kanten in. Herhaal dit tot de woofer zowel aan de boven- als aan de onderkant 'vrij loopt'. De woofer is nu ook op de verticale as gecentreerd. Zorg dat ook deze knijpers vanaf nu op hun plaat blijven.

Laat de knijpers op hun plaats en lijm de rand tussen de knijpers vast aan het frame. Laat drogen.
Verwijder na het drogen de knijpers en lijm de rand op de plaats waar de knijpers zaten vast aan het frame.

STAP ZES:
VERWIJDER DE STOFKAP.


LET OP: VEELAL (99,9%) IS DEZE STAP NIET NODIG en volstaat STAP 5!
Leg de woofer horizontaal op de rug. Beweeg de conus neerwaarts volgens een rechte lijn. Voel je weerstand of hoor je iets schrapen - verwijder dan de stofkap - je moet de woofer opnieuw uitlijnen (stap 5).
Voel je geen weerstand en kan je de conus vrijelijk indrukken dan is de centreerring nog goed en is de woofer nog gecentreerd. Je kunt de stofkap op zijn plaats laten - tenzij de stofkap beschadigd is en je de stofkap daarom wilt vervangen.
STAP ZEVEN:
UITLIJNEN


Alleen als de stofkap verwijderd is! Achter de stofkap zie je een spoel in een magneet. Stop kleine stukje papier tussen de magneet en de spoel. Doe dat aan alle kanten evenveel zodat de spoel precies midden in de magneet valt. Je kunt hiervoor ook (klinkt gek) tandenstokers gebruiken


STAP ACHT:
LIJM LUIDSPREKERRAND OP FRAME


Breng de lijm aan op het frame. Beweeg de woofer in een rechte lijn naar boven en naar beneden - zo dat de buitenkant van de nieuwe rand net boven de gelijmde framerand hangt. Laat de woofer nu loodrecht zakken - de buitenkant van de rand zakt op het frame. Druk de buitenrand - nadat je gecontroleerd hebt of de woofer 'vrij loopt' bij indrukken en uittrekken - aan. Loopt de woofer niet helemaal vrij, verschuif dan de buitenrand iets zodat de woofer wel gecentreerd is.
Maak ook hier gebruik van een cirkelvormig object dat je op de gelijmde rand kunt leggen. Zie stap 6. Plaats als alles gedroogd is eventueel de stofkap terug.
Herhaal de stappen voor de andere woofer - woofers moeten altijd in paren van nieuwe randen voorzien worden!!
Let op: Verkoper van luidsprekerranden aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het vervangen van luidsprekerranden door derden. Verkoper aanvaardt geen aansprakelijkheid voor bovenstaande teksten. Zie ook de algemene voorwaarden.
Uiteraard ben ik bereid met advies te ondersteunen. Mochten er vragen zijn, bekijk dan eens mijn FAQ.